Strona główna » O Nas

O Nas

Fundacja Walki Z Rakiem  "Diagnoza nie wyrok"  powstała z inicjatywy osoby, która wygrała długotrwałą i wyczerpującą walkę z chorobą nowotworową.

Celem fundacji jest nie tylko udzielanie pomocy osobom chorym i ich rodzinom, ale także zwiększenie świadomości społeczeństwa polskiego na temat chorób nowotworowych.

Fundacja chce uświadamiać, że nowotwór to nie wyrok, ale wyzwanie do podjęcia walki z chorobą. Podkreślić jak bardzo ważne są badania profilaktyczne, które pozwalają wykryć nowotwór jeszcze zanim zacznie dawać objawy, ponieważ zwiększa to szanse na całkowite wyleczenie. Osoba chora bardzo często ma szansę na wyleczenie i długie, szczęśliwe życie.

Dlatego właśnie Fundacja ma na celu dostarczanie informacji, które pomogą zrozumieć czym jest choroba nowotworowa i jak należy z nią walczyć, a także jak udzielić wsparcia chorym i ich rodzinom.

Statystyki dotyczące wykrywalności zachorowań na raka i umierelności są zatrważające, jednak badania kliniczne prowadzone przez międzynarodowe koncerny farmaceutyczne i instytuty naukowe dowodzą, że szanse na wyleczenie wcześnie wykrytej choroby są bardzo duże.

Dlatego zaczęcamy do badań profilaktycznych, zachęcamy by nie bać się usłyszeć diagnozy, bo wczesniej czy później osoba chora ją usłyszy, a im wcześniej tym szanse wyleczenia są większe.

Z pozdrowieniami

Zarząd Fundacji